A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története: könyvbemutató, Tárlatvezetés, Bábel Klezmer Band koncert, Borvirág Borklub

Fürdőélet a Nagy Háborúban


2018.11.27. – 2019.03.31.
 

Az időszaki kiállítás a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását mutatja be az első világháború alatt. A katonák és a polgárok fürdőélete ezer szállal fonódott össze békében és háborúban, a magas társadalmi presztízzsel rendelkező katonatisztek hozzátartoztak a fürdőhelyek mindennapjaihoz. A fürdőhelyek idegenforgalma a kezdeti visszaesés után emelkedett. Ebben szerepet játszott a átlagosnál jobb élelem ellátásuk. Kialakult a „menázsi” turizmus: külföldiek és fővárosiak valóságos hízókúrát vettek. 1917-ben a háború sújtotta vidékeken megjelent a „csatatér” turizmus. A fürdőhelyi bazárokban háborús propaganda és ajándéktárgyakat is árusítottak. A háború vége felé a reklám jövedelmező dobját nyugati mintára hangosan kezdték verni. A fővárosban büszkén hangoztatták: „ma a legnagyobb divat Pesten idegent forgatni.”

A kiállítás az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával jött létre.

Vásárolunk…

A XVIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon D kategóriájának válogatott fotói


2018.10.30. – 2019.01.27.
 

Mindennapi kenyerünk beszerzése, csak az alap vásárlási tevékenységünk, de valójában ennél sokkal szerteágazóbb aktivitásunkról beszélünk, ha ezt a szót halljuk.

A javak és szolgáltatások magunkévá tétele már-már rítusszámba menő napi cselekedetünk, sokszereplős társasjáték ez, amiben a „gazdálkodj okosan” szabályai mellett izgalmas játszmákba is gabalyodunk egymással.
Lenyomata ez társadalmi szerepvállalásunknak, globalizálódó világunkban félelmetes mérteket ölt ez a méta, ahol az adok-kapok, és az adogatás néha véresen komollyá fajul.

Vigyázzunk hát magunk és őrizzük meg emberi méltóságunkat!


Együttműködő partner:


Gellért 100


2018.09.27. – 2019.03.03.
 

A főváros egyik legpatinásabb szállodája századik születésnapját ünnepli. Az alapokat még a béke éveiben ásták ki, de a falat már az első világháború közepette rakták. Alighogy megnyílt, birtokba vették a megszálló román csapatok, majd Horthy foglalta el főhadiszállásnak. A húszas évektől nagy bálok, díszvacsorák helyszíne, Gundel Károly keze alatt világhírű lesz a konyha, tízezreket vonz a gyógyvíz, a hullámfürdő. Az ostrom alatt német katonai bázis, a pincében szükségkórház működött. A rommá lőtt hotel újjáépítése szakaszosan, évtizedek alatt zajlott le. Ma egyszerre mutatja a magyar szecesszió legszebb arcát, az 1960-70-es évek belsőépítészetének „retro” jegyeit és a 21. századi vendéglátás minden erényét. Gellért, pincétől padlásig: fáradjanak beljebb!

A handlétól a grand caféig

Zsidók az 1867 és 1918 közötti
magyar kereskedelemben és vendéglátásban

 

2018.09.20. – 2019.02.03.
 

A magyarországi zsidóságot polgári jogaikban egyenjogúsító 1867. évi törvény után hazánk zsidósága a gyorsan fejlődő országgal együtt gyarapodott. Számuk ugrásszerűen megnőtt a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. Kiállításunk a dualizmus boldog békeévtizedeinek világába repít, és esettanulmány jelleggel mutatja be többek között Mauthner Ödön történetét, aki a századforduló talán legjelentősebb vetőmag nemesítője és kereskedője volt, de ismertetjük a Budapest első modern áruházát megvalósító Goldberger család történetét is, ahogy a közelmúltban a múzeumba került, nagykőrösi Kőrösi F. Péter vaskereskedő élete is megelevenedik a tárlaton. A látogatók ezen kívül láthatnak, és olvashatnak érdekes dolgokat az 1890-es évek legnagyobb mulattatójáról, Somossy Károlyról, és megidézzük az olyan híres “kávéházasokat” is, mint a New Yorkot üzemeltető Harsányiékat vagy a kávés dinasztiának tekinthető Steuer családot. A felsoroltakon kívül több bemutatott egyedi példa alapján a kiállítás rendezői azt szeretnék érzékeltetni, hogy az 1867 utáni magyar zsidóság hogyan vált a magyar ipar- és vendéglátás történetének legjelentősebb rétegévé.

Kultea programok

Pelles Márton – Zsigmond Gábor:
A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története (1868-1918)
könyvbemutató


2019. január 24.,
csütörtök, 16:00

 
Kétnyelvű (magyar, angol), reprezentatív kivitelű könyv, amely áttekinti a történelmi magyar tengerparti kapcsolatokat, követi a magyar trikolórt a világ tengerein, bemutatja a vasút- és kikötőfejlesztéseket, a fiumei ipar fejlesztését. Részletesen szól az államilag támogatott tengerhajózás történetéről, a szabad hajózási vállalatok történetéről, ismerteti a magyar kereskedelmi tengerészet hajóit, kiemelkedő személyiségeit, elemzi kereskedelmi tengerészetünk jelentőségét és eredményeit, valamint bemutatja a magyar hajóflotta sorsát az I. világháború idején. Nem csak a hajózás története, hanem a magyar történelem iránt érdeklődőknek, továbbá a hasznos és szép ajándékkönyvet keresőknek is ajánlott.

A szerzőkkel dr. Török Róbert muzeológus-igazgatóhelyettes beszélget.

A belépés díjtalan.

Tárlatvezetés
 

A handlétól a grand caféig

Zsidók az 1867 és 1918 közötti
magyar kereskedelemben és vendéglátásban


2019. január 25.,
péntek, 17:00

 
A kiállítás a dualizmus boldog békeévtizedeinek világába repít, az 1867. évi törvény következményeit járja körül, melynek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a zsidóság száma a kisebb-nagyobb kereskedők és vendéglátósok körében is. A kiállításról bővebben itt olvashatnak.

A vezetést Maczó Balázs muzeológus, a kiállítás kurátora tartja.


MÁR CSAK PÁR SZABAD HELY KIADÓ!
Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: múzeumi belépő + 300 Ft vezetőjegy

Babel Klezmer Band
koncert


2019. január 25.,
péntek, 18:00

 
A Babel Klezmer Band alkalmi formáció A handlétól a grand caféig című időszaki kiállításunk megnyitójára jött létre, azóta nagy sikerrel bizonyítottak Ősz a Krúdy-negyedben rendezvényünkön is. A koncerten klasszikus klezmer dallamok csendülnek fel tehetséges fiatalok előadásában.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249
Belépő: 500 Ft

Nyugdíjas Filmklub

Válogatás a
Magyar Nemzeti Filmarchívum
emlékezetes filmsikereiből.


2019. január 29.,
kedd, 11:00

 
A TOPRINI NÁSZ /magyar, 1939, 90’/
Rendező: Tóth Endre /Csermely Gyula regénye alapján/
Szereplők: Jávor Pál, Petheő Attila, Kiss Ferenc, Ölvedy Zsóka, Tolnay Klári    
Mányay főhadnagy szerelmes az ezredes leányába, Corinnába, aki viszonozza érzelmeit.
Az ezredes Mányayt egy orosz kémhálózat leleplezésének feladatával bízza meg, s látszólagos betegszabadságra küldi. Szerelme távollétének igazi okát természetesen az ezredes lánya sem tudhatja. Mányai az akció sikere érdekében kertészként vállal munkát a toprini gróf birtokán…


Belépő: 500 Ft
4 alkalmas bérlet: 1.500 Ft

Borvirág Borklub

2019. január 29.,
kedd, 19:00

 
Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk. 

Házigazda: Borvirág Zenekar
Vendég: Pántlika Pincészet, Dörgicse

A programra előzetes bejelentkezés szükséges a bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon.
Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő.
5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft

Hírek

Fürdőnap a múzeumban


2019. február 16., szombat, 10.00-16.00
Saly Noémi mesél a Gellért fürdőről, játékos élő kiállítás egész nap, interaktív vezetések a Fürdőélet a Nagy Háborúban kiállításban. Sőt, szappanfőző bemutatóval és fürdőgolyó készítéssel is várjuk látogatóinkat! A részletes program honlapunkon olvasható.

 

Kortárs cukrászat januárban


Ezúton értesítjük vendégeinket, hogy a januári Kortárs cukrászat programra minden férőhely betelt. Több regisztrációt nem áll módunkban fogadni. Megértésüket köszönjük.
A következő alkalomra február elsejétől várjuk a regisztrációkat az mkvmuzeum@gmail.com címen, vagy a 375-62-49-es telefonszámon.

Legolvasottabb cikkek