A Dobó István Vármúzeum új állandó kiállítása

Értéktár program: Interaktív kiállítás a Péterváry-fegyvergyűjteményből

 

 

Budapest 2018. június 22. -  Fegyvermustra címmel új interaktív tárlat nyílt Egerben a Dobó István Vármúzeumban, melynek fókuszában a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt Péterváry-gyűjtemény darabjai állnak, kiegészülve a Múzeum saját gyűjteményi anyagával. A kiállított fegyverek megújult formában várják a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindított Értéktár programjának keretében vette meg Péterváry István műgyűjtő közel háromszáz darabból álló fegyvergyűjteményét, amely 2015-ben a Dobó István Vármúzeumba került és még abban az évben időszaki kiállításon több mint hetvenezer látogató ismerhette meg.

A gyűjtemény időben és térben is nagyon széles skálán mozog: a középkortól az I. világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhat a látogató. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett most a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Interaktív felületeken, filmek, fotók, tapintható tárgyak, játékok révén segít megértetni a fegyverek működését, hatásfokát, megcsodálni díszítéseiket. Egyéni látogatók, családok, iskolai csoportok igényre szabottan kapnak sokrétű információt és élményt a kiállítótérben.

A ma megnyílt tárlat a Dobó István Vármúzeum Eger várához kötődő történeti, hangsúlyosan a kora újkori-török kori fegyvereket felvonultató állandó kiállításaként, kézzel fogható közelségbe hozza a vár múltját, mindennapjait. Ezzel igazodik ahhoz a szakmai célhoz, hogy a történelem átélhetővé váljon, azaz a nagyközönség részére megtapasztalható módon mutassa be a Múzeum a gyűjteményt. A kora újkort megelőző középkori, majd a 18-19. századi, és végül a Nagy Háborúban használt fegyverek bemutatásával a látogatók megismerkedhetnek a fegyverek, a harcászat és a háborús konfliktusok mindennapi életünkre gyakorolt hatásával.

Legolvasottabb cikkek