A Budapesti Román Kulturális Intézet a Határtalan Design című kiállítás partnere

 

Határtalan Design kiállítás 2018. június 14-én, 19.00 órakor nyílik az Új Budapest Galériában (Bálna, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.); válogatásában kilenc ország – Ausztria, Csehország, Svájc, Németország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – több mint száz dizájnerének munkái kapnak helyet.

 

Határtalan Design az immár több mint egy évtizede futó magyar dizájnerek munkáját bemutató madeinhungary című projekt, továbbá a MeeD kiállítássorozat folytatása, amely 2012-től nemzetközi kontextusba helyezi a magyarországi formatervezést – eleinte a közvetlen szomszédságból (Visegrádi országok) érkeztek vendégek, 2016-tól pedig egy szélesebb körből. Tavaly a baltikumi, illetve skandináv országokból érkeztek meghívottak, idén a figyelem a keleti-, déli és közép-európai országokra irányul.

 

A kiállítás szándéka, hogy bemutassa a terület sokszínűségét és frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett az egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás kurátorok válogatásában. A meghívott kreatívok munkái között számos olyan hazai és nemzetközi díjjal elismert tervező munkája is látható lesz, mint az A’Design Award and Competition, Blick Fang, Czech Grand Design Award, IF Design Award, Magyar Formatervezési Díj, a Lodz Design Fesztivál make me! Versenyének díja, Red Dot Design Award, Swiss Design Award.

 

Idén a kiállítás bútorokat, lakástextileket, dekorációs tárgyakat mutat be, valamint társterületekhez és formakultúrához kapcsolható munkákat, mint például az ékszerek és tárgyfotók. A kiállításon sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások is szerepelnek.

 

A kiállítás 2018. június 14. – augusztus 26. között látogatható.

Határtalan Design a Budapesti Nyári Fesztivál és a Múzeumok Éjszakája programsorozat része.

 

 

Határtalan Design kiállítás romániai vendégei

 

Half Drop: Alexandra Lăzărescu és Alexandra Petrache

Half Drop textileket, enteriőr kiegészítőket, függönyöket, díszpárnákat, terítőket és világítótesteket készít. A Half Drop egyik kezdeményezője, Alexandra Lăzărescu, öt évig dolgozott Sanghajban egy amerikai-kínai építészeti vállalkozásnál, és itt kapott kedvet a belsőépítészethez. A Half Drop projektet Alexandra Petrachéval közösen indította a 2016-os Román Dizjánhéten. 2017-ben részt vettek a londoni Design Héten. A negyedik és egyben legsikeresebb kollekciójuk hagyományos román motívumokból építkezik.

 

Ubikubi: Dragoș Motica

Az Ubikubi márka a Dragoș Motica és Robert Savu közös koncepciója, amely a 2014-es Román Designhéten vette kezdetét. Céljuk olyan smart, sokoldalú tárgyak létrehozása, amely nemcsak a szűk szakmai közönség érdeklődésére tart igényt. Dragoş Motica 2006-ban diplomázott a temesvári Nyugati Egyetem Formatervezési és Alkalmazott Művészetek szakán. Belsőépítészeti tárgyakat, bútorokat, világítótesteket, személyre szabott tárgyakat tervez. Nevét egy ideig a Masa A (2011) nevet viselő román dizájntermékhez kötötték, amely felkeltette a külföldi szaksajtó figyelmét. Az Ubikubi formatervezői elsősorban ipari területről merítenek ihletet: beton, drótváz és vasalat, mászókötél, nagyteherbírású csiga és csörlő.

 

201 Design Stúdió: Mira Ene și Codrin Stănciulescu

Mira Ene és Codrin Stănciulescu 2012-ben alapította a 201 Design Studiót. Céljuk olyan termékek létrehozása, amelyek funkcionalitása, interaktív működése és részletgazdagsága eltér a szokványostól. Első munkájuk, az Axteroid lámpa elnyerte a 2. díjat az ELLE Decoration Romania versenyen, 2014-ben pedig ugyanitt Az év formatervezői-díját. Munkáikkal több kiállításon és vásáron megfordultak (Bukarest, Belgrád, Ljubljana, Birmingham, Graz, Brüsszel, Milánó, Kína).

 

Adentro: Ágnes Lukács

Lukács Ágnes a Kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, fő területe a belsőépítészet. Egy sokoldalú dizájner, lakó-, munka- illetve üzleti tereket tervez, amelyek fő jellegzetessége a játékos-kreatív formavilág. Kreativitásának mintegy tükre projektjeinek változatossága. Egyszerű fogalmakból képes izgalmas food styling ötletekig eljutni. Az utóbbi időben formatervezés felé fordult, nemcsak bútorokat vagy lakberendezési tárgyakat hoz létre, hanem szövetminta-tervezéssel is foglalkozik. Stílusára leginkább az eklektikusság jellemző.

 

Carla Szabo

Képzőművészetet tanult, pályafutását a reklámiparban kezdte, belsőépítészként folytatta, majd az ékszerkészítésnél kötött ki. Az elmúlt 12 évben a szakma egyik legismertebb romániai képviselője lett. Minden egyes kollekciójával újabb és újabb viszonyulási rendszer jön létre a világgal, munkáira a kifinomultság, intimitás és architektonikus precizitás jellemző. Carla megpróbálja átvinni az életet az ékszerek világába, munkáiból az emberi léttapasztalatok témái köszönnek vissza.

 

Sebastian Oros

Sebastian Oros fotóművész temesvári és londoni tanulmányai után Bukarestben telepedett le. Munkáira leginkább a technikai ismeretek és a kreatív ötletek sajátos keveredése jellemző, továbbá a részletek iránti kimagasló figyelem. Fő területe a kulináris-, termék-, illetve épületfotózás, lelkesen használja a digitális képmanipulációt.

Legolvasottabb cikkek