2020 a népmese éve lett a Móránál

 

A Móra Kiadó közel 70 éve gondozza a magyar klasszikus népmesegyűjteményeket, Benedek Elek és Illyés Gyula, Arany László munkáit, valamint folyamatosan bővíti népmeséket felölelő gyűjteményeinek kínálatát más népek meséivel.

Napjaink két népmese-szaktekintélye, Boldizsár Ildikó és Zalka Csenge Virág könyvei közül is számos a Móránál jelent meg.

Boldizsár Ildikó tematikus, nagyalakú, Kőszeghy Csilla rajzaival megjelent estimese-gyűjteményei, nemcsak a szép álmokhoz vezető utat mutatják meg, de igazi díszei lehetnek bármely család mesekönyvgyűjteményének.

Zalka Csenge Virág első Kiadónknál megjelent könyve a 2019-es Ribizli a világ végén 38 régi magyar mesét mond el a mai gyerekek nyelvén. A Herbszt László által illusztrált, különlegesen igényes kivitelű kötet megjelenése után hatalmas népszerűségre tett szert, 2020-ban elnyerte a HUBBY ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJ-át, majd a Magyar Narancs gyermekkönyvlistájának első helyét is.

E kötet folytatásaként jelent meg 2020 őszén a 91. Ünnepi könyvhétre A kalóz királylány, mely 38 nemzetközi népmesét ölel fel a világ minden tájáról.

Ahogy a Ribizliben, úgy A kalóz királylányban is komoly szerephez jutnak az önálló, életre való, cselekvésre kész lány szereplők, hiszen az ilyen történetek kötetbe foglalása volt a könyvek megszületésének elsődleges célja.

Ezekről a kötetekről is beszélget majd Boldizsár Ildikó és Zalka Csenge Virág a Móra szülőknek szervezett, ingyenes, online előadás-sorozatának - Családi Iránytű Klub - nyitóeseményén, 2020. 09. 30. 18 órától, a kiadó rajongói oldalán.

Eseménylink:
https://www.facebook.com/events/1024368234657967

A fentiek mellett október közepén újabb népmesei újdonsággal készül a kiadó, melyet a Világszép Alapítvánnyal közösen, szintén Zalka Csenge Virág mesegyűjtésére alapozva jelentet meg.

Ez a kötet, a Széltestvér és Napkelte - Hagyományos mesék rendhagyó családokról, melybe Izlandtól Szudánig a világ megannyi országából kerültek olyan különleges mesék, melyek nem hagyományos családmodellben élő családok történeteit dolgozzák fel. Támogató, értékteremtő, gyógyító mesék, melyek megmutatják, minden család lehet értékes és szerethető.

Világszép Alapítvány, amelynek küldetése, hogy egyéni figyelmet és elfogadó szeretetet adjon gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek, a kötetből származó teljes bevételt a gyermekotthonban élő gyerekeknek szervezett táborai, mesemondó és mentorprogramja, valamint inkluzív óvodája és Létra Klubja fenntartására fordítja.

Legolvasottabb cikkek