Koncert egy sokszínű és nyitott Budapestért

Vissza az eredeti cikkhez

oldalak: 1 
Fer-Kai
#4. 2017. április 28. 13:48
Kedves Márkus!

Én is egyetértek Veled, és örülök a színvonalas zenei produkcióknak.

Sajnos világszerte gyakori jelenség lett, hogy színházi, zenei stb. rendezvényeket arra használnak fel a társulatok (nagyon-nagyon toleráns, mégis kettős mércével mérő) vezetői, hogy - akár a vendégszeretettel is visszaélve - ki- és beszólogatnak, politikai közleményeket olvasnak fel.

Szeretném, ha a művészeti események tiszták maradnának az ilyen megnyilvánulásoktól, hogy a művészeti élmény és a jókedv zavartalan legyen.
előzmény: szerkesztőség hozzászólása, 2017. április 27. 20:12
szerkesztőség
#3. 2017. április 27. 20:12
Kedves Fer-Kai!

Alapvetően egyetértek Veled, azonban elválasztom produkciót a előadótól. A Budapesti Fesztiválzenekar művészei rendkívül magas szintű előadásokkal szolgálják ki a közönségüket. Azt gondolom, hogy a zenekar említett céljai "A koncert egy olyan toleráns, szabad, sokszínű és jókedvű Budapest jövőképét mutatja be, amelynek része a művészi és akadémiai szabadság, és a hátrányos helyzetűek megsegítése is." már megvalósult. Budapest nem a jövőben lesz jókedvű, az a jelenben is, nem a jövőben lesz toleráns, szabad és sokszínű, a jelenben is az, ráadásul megvalósult a célként megemlített akadémiai szabadság is, mely szabadságot éppen a hozzászólásodban említett "nagyon-nagyon toleránsok, látszat-toleránsok" veszélyeztetik, akik minden lehetséges eszközzel igyekeznek ellehetetleníteni az övéktől eltérő felfogású Magyar Művészeti Akadémia működését. De a Budapesti Fesztiválzenekar tagsága sem egységes, van aki, ha nem is nyilvánosan, de hasonlóan gondolkodik. Remélem a sokszínűség, tolerancia, szabadság és jókedv, mely tulajdonságok 2010 óta jellemzik Budapestet további üde színekkel gazdagodnak a Budapesti Fesztiválzenekar működése által, annak ellenére, hogy vezetőjük közéleti megnyilvánulásaival nem tudok azonosulni.

Márkus
előzmény: Fer-Kai hozzászólása, 2017. április 27. 10:26
Fer-Kai
#2. 2017. április 27. 10:26
Az egyenjogúság nem egyformaságot jelent, a szabadság pedig nem szabadosságot, szelektív toleranciát.
Nemcsak jogok vannak, hanem kötelességek is.
Így működik egy zenekar is - természetes, ésszerű hierarchiában. Különben nem zene, hanem zsivaj születik belőle.

"Rend a lelke mindennek."

Fontos lenne, hogy ezek a nagyon-nagyon toleránsok, látszat-toleránsok elfogadják és tiszteljék, támogassák a legtermészetesebb másságokat is, mint a férfi-nő, különféle nemzetek, családok stb. Ne elmosni, felszámolni igyekezzenek ezeket a (valóban egyenjogú) különbségeket, hanem lássák meg a bennük lévő természetes szépséget, sokszínűséget és a jót.
oldalak: 1 

Legolvasottabb cikkek