Rovásírásunkról dóhéjban

Vissza az eredeti cikkhez

oldalak: 2  1   |  előző »
Csilla
#12. 2012. november 7. 21:11
Nem elég csupán ismerni eme örökségünket, vigyáznunk is kell rá, mert nem minden népnek jutott ilyen tekintélyes múlt, ezért sokan szeretnék tőlünk azt eltagadni, elvenni. Kiszely István ezt írja: "A Kárpát-medence ma más országhoz tartozó népei irigyelve a magyarság ősi kultúráját sok írásemléket megsemmisítettek ( legyalulták a tászoktetői sziklafeliratot, szétverték a körmöcbányai relikviákat stb.)".

Varga Géza neve sem ismeretlen a rovásírással foglalkozók körében, több könyvet írt e témában (pl. A székely rovásírás története címűt).

Nagyszerű írásodhoz szeretettel gratulálok:
Csilla
Matild
#11. 2012. november 7. 16:48
Kedves Attila,

mi magyarok befogadó nép vagyunk, néha akkor is, ha a befogadott is tudja, ez neki nem biztos, hogy annyira jó.
Szívesen bocsánatot kérnék mindenkitől ennek a magyar népnek a nevében, akit akarata ellenére is politikai játszmák eszközévé tesznek.
előzmény: NagyAttila(Puli) hozzászólása, 2010. november 6. 14:15
béka
#10. 2010. november 7. 10:43
Forrai Sándor könyvének címe, mely alapján rövidke írásomat alkottam: A magyar rovásírás elsajátítása.
Ha nem is vagyok túl jártas a törtnénelemben, tudom, hogy Székelyföld mindig autonómiára törekedett, tehát valahol független szeretett volna lenni. Identitásőrzésük tiszteletre méltó.
Bocsáttassék meg nekem, hogy nem tudok, és talán nem is akarok különbséget tenni Magyarországon élő, Székelyföldön élő, Vajdasági vagy Felvidéki magyarság között. Ez bizonyára az én gyarlóságom.
Nézetem szerint magyar az, akinek édes anyanyelve gyönyörű szép magyar nyelvünk, ezen szólal meg, s magyarul álmodik, ezen felül magyarnak vallja magát, függetlenül attól, hol él.
Nem vitatom, hogy a Székelyföldön élők jobban őrizték a nemzeti kultúrát és hagyományokat, s a rovásírásos emlékek fennmaradása, s magának a jelrendszernek a megőrzése is nekik köszönhető. És nálam tanultabbakkal sem kívánok vitába szállni ez ügyben.
Fontosak az apró történelmi részletek, ennek feltárását bizonyára el fogják végezni elhivatott emberek. Én az efölötti vita helyett fontosabbnak érzem, hogy e megőrzött, megtalált kincset a jövő nemzedéknek továbbadjuk.
Ezért tanultam meg, őrzöm, és adom tovább annak, akit hozzám hasonlóan érdekel.
katuska
#9. 2010. november 6. 14:33
Attila, én is úgy tudom, ez a székelység tudománya. Tisztelet nekik, mert konok , mindent túlélő makacssággal őrzik identitásukat, hitüket, helyüket a világban.És ez igazán nem szül semmiféle konfliktust.
előzmény: NagyAttila(Puli) hozzászólása, 2010. november 6. 14:15
NagyAttila(Puli)
#8. 2010. november 6. 14:15
Nem tudom, hogy helyes-e a kiigazítás, de a rovásírás székely, nem magyar?! Nekem, mint székelynek nem mindegy, hogy valami székelynek vagy magyarnak van elkönyvelve.
Mi székelyek nem egy fajta magyarok vagyunk, hanem székelyek, önálló nemzeti identitással. Ezer éven keresztül a Erdély külön nemzeteként voltunk számon tartva, ehhez ragaszkodnunk kellene a jövőben is.
És ennek nem kéne ellentétet szülnie székely és magyar között, mert csak a hamis egység uniformis.
Eliza Beth
#7. 2010. november 6. 11:05
A net kincsesbánya :-)
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2010. november 5. 18:57
Döme Zsuzsa
#6. 2010. november 5. 18:57
Végül aztán tegnap este találtam a neten egy kifejezetten ezzel foglalkozó honlapot, s úgy látom, hogy könnyen megtanulható.
előzmény: béka hozzászólása, 2010. november 5. 10:38
béka
#5. 2010. november 5. 10:39
Kedves Eliza Beth!
Az őszinteség az egyik legnagyobb erény. Azt hiszem...Tán még a lustaságot is képes legyőzni :-))
Szép napod legyen!
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2010. november 4. 23:22
béka
#4. 2010. november 5. 10:38
Szia, Kedves Zsuzsa!
Sajnos nem tudom, ami nekem van az 1996-ban jelent meg, gondolom magánkiadásban, mert kiadót nem látok rajta feltüntetve. Azóta persze bővült e téren az irodalom, szerintem a neten talán lehet találni róla valamit, lehet éredemes lenne rákeresni a MEK-en.
Szép napot kívánok Neked!
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2010. november 4. 20:43
Eliza Beth
#3. 2010. november 4. 23:22
Nézegettem én is gyakran a rovásírást, csak a lustaságom miatt nem tanultam még meg. De legalább őszinte vagyok :-)))
oldalak: 2  1   |  előző »

Legolvasottabb cikkek