Székely autonómia - Az inkubátor autonómiáról, és a románság fele nyitott, bikultúrális Székelyföldről

Vissza az eredeti cikkhez

oldalak: 1 
markusdeak
#7. 2010. november 3. 18:18
Kedves Attila!

Vajon az autonómia nem ilyen félelemből fakad - többek között - és elzárkózás akar lenni, védelme a törékeny identitásnak az idegennel szemben, hogy nehogy elveszünk a találkozásban?!

Nem! Téves az a felfogás, hogy az autonómia elzárkózás. Az autonómia megadása egy többségi társadalomtól (nem szeretem ezt a szót) az egyenjogúság elismerése, a kisebbségtől (ezt a szót sem szeretem) az autonómia igénye az önszerveződés igénye. Egy saját arcára formálódó közösség képes befogadni más közösség kultúráját, más közösséggel szemben toleranciát gyakorolni és önmagát megmutatni. Az autonómia a nyitás igénye.
Természetesen minden amit leírtam működhet autonómia nélkül is boldogabb történelmű tájain a világnak. Közép-Európában nem. Elsősorban az utódállamok "mi győztesek vagyunk, úgy is viselkedünk" hozzáállása vagy volt hozzáállása miatt. Ahol ez az attitűd nem működött (Szlovénia, Ausztria) ott sem az önrendelkezés, sem az asszimiláció nem okoz gondot sem a kisebbségnek, sem a többségnek.
Az igazi kultúrális fölényről csak annyit, hogy ilyen fölény nem létezik, nem csak román-magyar, hanem semmilyen vonatkozásban sem. Aki ilyet érez, legyen az északnorvég vagy délausztrál, keletjapán vagy nyugatangol az nincs tisztában a szó (kultúra) jelentésével.
Amúgy egyetértek.
Márkus
NagyAttila(Puli)
#6. 2010. november 3. 14:23
Van egy fordított világlátásunk, mi még Széchenyit is befolyásolta. Nem a forma tart meg, hanem mi tartjuk meg a formát. Mi tartjuk meg a nyelvet és nem ő minket. Nem mi élünk a nyelvben, hanem a nyelv él bennünk. Nem a nyelvében él a nemzet, hanem önön lelkében, mi a nyelvet is élteti.
A nemzetnek egy belső szellemi, lelki valóságnak kell lennie és nem intézményesnek - tévedés, hogy az intézmények megvédenek.
A belső nemzetit a csend teszi élővé és az is védi. A csend nemzet megtartó szerepe azt hiszem ez valami új, mit eddig nem gondoltunk nemzetmegtartónak.
A kocsmába a pohár mellett oláhozva, zsidózva nem tartunk meg nemzetet.
NagyAttila(Puli)
#5. 2010. november 3. 14:14
Tudod nekünk az a gondunk, hogy vagy nagyon könnyen feladjuk identitásunkat, vagy mereven szemben állunk - ez utóbbira a székelység hajlamos.

Nem beszélve arról, hogy aztán az olyan, mint a Gárda masírozása a román nemzeti ünnepen Kolozsvárt, nem sok hasznunkra van.
előzmény: hozzászólása, 2010. november 3. 12:14
NagyAttila(Puli)
#4. 2010. november 3. 14:11
Köszi.
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2010. november 2. 21:31
Döme Zsuzsa
#3. 2010. november 2. 21:31
Hintsd csak el a megmaradás titkát! Szükségünk van rá.
oldalak: 1 

Legolvasottabb cikkek

Az ablak